Mentaltrener Erik Bertrand: Frykten hindrer deg i å leve livet du ønsker

Mentaltrener Erik Bertrand: Frykten hindrer deg i å leve livet du ønsker

Oktober 2022

Man In The Shirt

Noe skjedde med ham der ute i det øde, hvite og kaldblodige landskapet. Han ble fylt av et indre mørke. I mange timer, hver dag gjennom kuling og ekstrem kulde, hadde han bare negative tanker. Han følte seg ensom, forlatt og var langt nede. Og fremdeles var det 50 dager marsj fram til målet: Sydpolen

"Jeg kom ikke ut av den negative spiralen, sier Erik Bertrand Larssen.

Han ser opp med tunge øyne. 

"Da var jeg usikker på om jeg ville klare det."

Erik i Sydpolen

Frykten hindrer deg i å leve livet du ønsker  

Erik Bertrand Larssen er fallskjermjeger, siviløkonom, forfatter, foredragsholder og mentaltrener. Han har lært idrettsutøvere, næringslivsfolk og toppledere å følge drømmen, at tro kan flytte fjell og at viljen til å lykkes kan overvinne frykten for å mislykkes. 

Nå sitter han her i hvit skjorte, med trimmet skjegg og mildt blikk. Det er 16 år siden han fikk en åpenbaring på et seminar i London, der han hørte på den amerikanske mentalcoachen Tony Robbins. Han dro hjem, sa opp jobben som siviløkonom, leide seg et knøttlite kontor og kastet seg ut i et nytt liv som mental trener og sparringspartner. Siden har alt vokst. Han er blitt kalt Norges motivasjonsguru, hatt eget TV-program og hjulpet verdensstjerner som Casper Ruud, Petter Northug og Stig Andre Berge til suksess. 

Essensen i mental trening er å bli klar over tankene dine. At det du velger å tenke påvirker deg og endrer livet ditt. De fleste mennesker holdes tilbake av frykten, frykten for det ubehagelige, frykten for hva andre sier eller frykten for livet selv. Men den frykten hindrer deg i å leve det livet du ønsker.

Han lener seg fram i stolen. 

Erik ser i speilet

 

Noen er god til å forstå kraften i tankene. Idrettsutøvere, krigere og kirurger er vant med å måtte prestere, de må bruke mentale teknikker for å vinne et løp eller redde et liv. Men for et vanlig menneske i hverdagen, er det ikke like lett å se effekten av det mentale. Men jeg er overbevist om at alle kan utvikle seg til å bli en bedre utgave av seg selv.”

Han har ballasten fra eget liv som veier opp den teoretiske kompetansen. Som barn følte han seg utenfor, han ble ertet og hadde det vanskelig på skolen. Han satt mye alene på barnerommet og leste historier om Churchill, Nansen, Heyerdahl og Colombus. Han drømte seg inn i livet til de som turte å følge drømmene. Fremdeles er han den gutten som inspireres av heltene, i tillegg er han formet av alt det livet har kastet mot ham siden: Depresjon, skilsmisse, avhengighet og skam. 

Jeg har gått på noen ordentlige smeller. Men mental trening handler ikke om å unngå det vonde og vanskelige – nesten tvert imot.
Erik ser intenst ut

Han gestikulerer ivrig med hendene. 

Et viktig element i mental trening, er å utfordre livet. Det er bare et tidsspørsmål før du vil oppleve sykdom, død eller andre nedturer. Livet er brutalt! Du må erkjenne at det vonde og vanskelige er en del av reisen. Se på mange av dem som har opplevd suksess: De har ikke unngått det ubehagelige, fordi de skjønner at det er en forutsetning for å kjenne på det motsatte. De vil ha en emosjonell kontrastfylt reise. Det vil jeg også.”

 

Ekspedisjonen til Sydpolen

Og nettopp derfor satte Erik Bertrand Larssen seg selv i det brutale og vanskelige for snart ett år siden. Han valgte å legge ut på en ekspedisjon til Sydpolen – 136 mil på ski, helt alene, helt frivillig. Bare ham, sleden med utstyret og teltet. Bare ham og 60 dager i det kaldeste, råeste og mest krevende klimaet jordkloden kan servere deg.  

Jeg ville ha det vondt for å kjenne på kontrastene i livet. For hvis jeg innretter alt mot det komfortable, blir livet bare helt greit. Men jeg vil komme på slutten av livet og si til meg selv: Jeg hadde det fantastisk.
Erik på ski i businessdress

Etter 10 dager syntes jeg at jeg hadde vært lenge nok på tur, og da var det 50 dager igjen. Jeg ble overrasket over hvor lenge jeg hadde en negativ tankevirksomhet, i 8-12 timer hver dag var det bare mørkt. «Hva er det som skjer?», spurte jeg meg selv.”

I tillegg til den fysiske motstanden fra kulde, kuling og klima, la også skilsmisse, pillemisbruk og negative medieoppslag seg over ham som en svart kappe. 

Det ble mange dager med en selvransakende prosess, men jeg innså at jeg måtte la tankene prosesseres. Jeg måtte snakke høyt med meg selv og ble mer melankolsk enn jeg trodde jeg var. Jeg kom skremmende nært meg selv og det var ingen steder å rømme.

– Hva gjør du når du ikke kan rømme?

Da kan du enten gi opp. Eller konfrontere deg selv. Og det nesten alle opplever når du står i det, enten det er sykdom, skilsmisse eller død, er at du kommer gjennom det. Og klarer du å komme gjennom det, vil du merke at det er vakkert. Da har du vist at du har superkrefter.”

Erik på scenen

Han knakk en ski, mistet en dorull i vinden, bommet på matrasjonen, fikk feber, mageproblemer og tenkte at han ikke ville klare det. Han følte seg ensom, forlatt og var langt nede. Det var like før han satt fyr på teltet da han veltet en primus. Og han gikk ned 28 kilo og var nær å tisse i buksa da han slet med frosne fingre i kulda. 

Å kjenne på de mørke kreftene er det som gjør livet vakkert

Det var nok motstand. Men han sto i det. En dag om gangen. 

Jeg var langt nede, og måtte være mye mer tålmodig med meg selv enn jeg visste jeg kunne være. Men … 

Du verden hva vi tåler! Det var bare følelser, og du dør ikke av negative følelser. Vi er ekstremt robuste som mennesker. Du kan oppleve de verste tingene, at noe skjer med barna dine eller at familien rammes, men se hvilke kjempekrefter du kan få. Se hva du fikk til mens det stormet. Vi har mer å gå på enn vi tror, og det merket jeg på Sydpolen.
Erik lener seg framover med rød bakgrunn

 

Vi alle har våre ekspedisjoner i livet. Det gjelder å håndtere de best mulig. Det er ikke alltid du skal fortest mulig ut av det vanskelige heller, noen ganger kan du stå i det, bli fascinert og gå enda dypere i det – kanskje til og med like det. Problemet i dagens samfunn er at vi skal bli såkalt «lykkelige». Det er noe feil med deg hvis du er urolig eller engstelig. Er du ikke lykkelig må du ta deg sammen.

Han fortsetter med sterkere stemme.  

Men nei! Det er helt normalt med vonde følelser. Så kan du lære deg å håndtere nedturene så du er bedre rustet foran den neste. Det er ikke alt du kan forberede deg på, men du kan alltid lære noe av motstanden.”

– Har alle vi mennesker mye å gå på når det gjelder mental kraft?

Utvilsomt. En ting er å ha mental styrke til å gå langt på ski, men enda viktigere er det å gå for drømmen din. Eller mestre livet ditt. Eller leve enda sterkere enn du trodde var mulig. Det hender noen sier til meg: «Jeg skulle gjerne satset på drømmen min, men tenk om det ikke går». Da sier jeg: «Men tenk om det går».”

Han tar en kort pause.  

 

Erik portrett

«Tenk om det går. Tenk om du klarte å skape en sterk tro om å få det til. Tenk hvilken fantastisk reise det ville gitt deg». Det er mental trening: Å skape tro. Hvis jeg ikke hadde trodd at jeg kunne nå fram til Sydpolen, ville det påvirket meg enormt på en negativ måte underveis. Men troen på at det ville gå, var hele tiden med meg. Vi mennesker har en stor evne til å tro.

– Hva med frykten? Kan ikke den slå troen i hjel?

Frykten er der. Den som sier at du ikke vil lykkes, at du ikke er god nok. Den slår inn helt naturlig. Men i stedet for å kvitte deg med frykten, skal du kompensere med tro, glede, lyst, energi, trøkk og selvtillit. Du skal pøse på med gode følelser. Hvordan du snakker til deg selv, betyr noe.”

Han kommer på noe alpinist Aksel Lund Svindal sa. 

«Jeg ønsker frykten velkommen», sa han. Det er bra. Da ufarliggjør du den. Vi må ikke gjøre frykt, sorg eller ubehag farlig. Å kjenne på de mørke kreftene er det som gjør livet vakkert i enden.

Erik på Sydpolen

Etter at han selv kjempet seg gjennom det nådeløse landskapet på vei mot Sydpolen, fikk han en sterk opplevelse en kveld i teltet. 

Jeg opplevde den reneste form for lykke: En varm kopp kakao, i en tørr sovepose, etter 12 timer på ski, sier han

Han drakk av koppen mens tårene rant. 

Jeg tror jeg er blitt enda mer ydmyk etter Sydpolen. Der ute følte jeg meg så ufattelig liten og sårbar. Jeg var verdens mest ensomme menneske på det kaldeste og mest forblåste kontinentet. Jeg var helt underlegen naturkreftene og kunne ha blitt spist opp og spyttet ut. Men jeg sto i det.”

 


Dette lærte vi av Erik

 

  1. Livet handler ikke om å unngå det vonde og vanskelige. 

  2. Du tåler mye mer enn du tror. Stå i det og ikke ta livet for seriøst. Du overlever det ikke uansett.

  3. Skap en sterk tro i deg selv. Da står ikke frykten i veien for drømmen din. 

 

 

Fotograf: Nikolaj Schwaner  

Journalist: Lasse Lønnebotn 

 


MAN IN THE SHIRT Æren tilhører mannen som faktisk er på arenaen, han hvis ansikt er grimet av støv og svette og blod" - sitat Theodore Roosevelt i Paris, 1910. I portrettserien "Man in the Shirt", møter BARONS menn med det til felles, at de har satt seg selv i spill og på spill. Hvor finner de motet? Hva er det viktigste de har lært underveis? Og hva kan vi andre lære av dem?

Fakta

ERIK BERTRAND LARSSEN

  • Tidligere fallskjermjeger i Forsvaret, siden utdannet siviløkonom.
  • Forfatter og foredragsholder. Har de siste 16 årene jobbet som mentaltrener.
  • Gikk alene 60 dager fra kysten og inn til Sydpolen fra november 2021 til januar 2022 som den andre nordmann noen gang uten seil, hunder eller annen støtte. (Erling Kagge var den første)
  • Har vært mentaltrener for flere store idrettsutøvere, som Petter Northug, Casper Ruud, Suzann Pettersen, Joshua King og Stig Andre Berge.

Erik portrettbilde svart hvitt

Erik Bertrand i The CEO