Dansk gründer og investor Jacob Risgaard:  ”Klovnen er min superhelt”

Dansk gründer og investor Jacob Risgaard: ”Klovnen er min superhelt”

Januar 2020

Man In The Shirt


 

På barnehjemmet kalte de Jacob Risgaard et løvetannbarn. Et barn som kan vokse hvor som helst. Uansett hvor dårlige forholdene er og hvor mye motstand han møter.

Det har vist seg å være sant.

Fra utsiden er historien om den 42 år gamle seriegründeren og investoren utenkelig.

Jacob Risgaard er i dag medgründer av en rekke suksessrike selskaper innen bl.a. programvare, roboter, logistikk og ikke minst internetthandel. I sentrum står den tresifrede millionbedriften Coolshop, som Jacob Risgaard var med å grunnlegge i 2004, som et lite grossistselskap, og har siden vært med på å heve Nordens respons på amazon.com.

Barnehjemmet er erstattet med en stor villa like ved stranden på Frederikshavn med kjæreste og to barn. Og ikke nok med det, i disse dager dukker han opp på nasjonalt fjernsyn som en ny «løve» i «Løvens hule». Jacob Risgaard er blitt et forbilde.

Hvis vi skrur tiden tilbake 30 år, ville ingen kunne forutse det.


BARONS Jacob RisgaardUstyrlig


30 år tidligere hadde Jacob Risgaard blitt kastet ut av hjemmet av sin alenemor. Hun kan ikke kontrollere sønnen sin, som er et grensesøkende rot.

På barnehjemmet i Sæby blir han også kastet ut noen år senere. Han har dyrket hampplanter i vinduskarmen og vært en dårlig innflytelse på de andre barna.

Som 15-åring bor han for seg selv i en leilighet på 10 kvadratmeter. En gang i uken leverer han inn falske kvitteringer på kommunekontoret, for å få ukepenger for å finansiere ølinnkjøpene sine. Han fullfører ikke skolen før han blir kastet ut i 8. klasse.

Som kanskje den eneste i landet, bestrider han posten som elevrådsformann samtidig som han blir kastet ut. Så det er tidlige tegn på at Jacob Risgaard vil noe. Det er bare ikke andre som må fortelle ham hva. Ifølge ham selv:

"Jeg er sannsynligvis den minst autoritative personen noensinne fordi jeg aldri har hatt en autoritet."


Noen år senere gjør han sin første virksomhet. Han importerer DVD-filmer fra USA. Det går fint frem til onsdagen i år 2000, da han blir innkalt til møte i banken. Banken vil ha et personlig ansvar for hans kassekreditt. Dagen etter går han, 23 år gammel, konkurs med virksomheten sin. Han står med gjeld på 1 mio. kr. og ingen uddannelse.

BARONS Jacob RisgaardJeg-kan-ikke-dø


De store spørsmålene som dukker opp i historien om Jacob Risgaard er: Hvordan kan det ha seg at en mann som har lidd så mange nederlag ikke har gitt opp for lenge siden? Hvor kommer selvtilliten hans fra?

«Jeg tror på mange måter at jo mer en jævla barndom du har hatt, jo sterkere står du. Jeg utviklet et "jeg-kan-ikke-dø-gen" tidlig. Og jeg har ingen utdannelse, så jeg har aldri lært det som ikke kan gjøres, forklarer han selv.

"Det er som poker: det er kult å få de riktige kortene på hånden, men det handler om hvor godt du spiller kortene dine. Jeg er langt fra den smarteste. Jeg sier alltid: Jeg er ikke så flink til å regne, men jeg er flink til å finne ut av det”.

Da han leste Malcom Gladwells bestselger «Outliers», kom det til ham som en åpenbaring: At det er en styrke å ha en ballast som ham. Boken beskriver hvordan en stor andel av menneskene som enten har hatt en nær-døden-opplevelse eller en hard oppvekst i ettertid kan gjøre det til en stor styrke fordi det endrer livsperspektivet.

"Mange mennesker går ut i livet som om livet skylder dem noe. At livet skylder dem, at det er gøy, og at det er urettferdig hvis det ikke er det. Hvis nå utgangspunktet er det motsatte, hender det at du våkner og får gåsehud over hvor utrolig vakkert været er og hvor spennende en dag det blir. Du blir takknemlig."

Fryktløs


Hadde ADHD vært en greie da Jacob Risgaard gikk på skolen, hadde han sannsynligvis fått diagnosen. Han har en utrettelig energi. I Coolshops hovedkontor i Nørresundby står det «WILDERER» i inngangspartiet med gigantiske bokstaver. Det er forretningsmantraet.

Jacob Risgaard har ingen naturlig stopper. Verken når han jobber, eller når han på fritiden tar en av sine raske biler ut på en racerbane.

«Jeg er aldri redd for noe. Jeg har ingen grenser. Når jeg kjører løp er jeg den første som løper av banen, for jeg må se hvor grensen går. På et tidspunkt kan det godt hende at det går galt for meg, så jeg må være forsiktig med hva jeg kaster meg ut i.»

Det var en gang da Jacob Risgaard hadde tatt seg selv så langt at han risikerte å ikke komme tilbake. I tre dager hadde han jobbet uavbrutt, med bare tre timers søvn totalt. Kroppen var nær ved å si helt av.

"Jeg har jobbet så hardt at jeg holdt på å dø av det." Den erfaringen har fått Jacob Risgaard til å ta toppen av arbeidsmengden. I dag har han på seg en, etter eget utsagn, «pisse-stygg» Apple-smartklokke, som minner ham på å ta små 3-4 minutters pauser i løpet av dagen.

Jacob Risgaard BARONS

«Hvis det bare er å låse meg inne i et lokum. Det handler om å prøve å skru av hjernen, for noen ganger blir det helt overdrevet. Noen ganger brenner det helt i kinnene fordi det går for fort.»

«Under opptakene av Løvehulen måtte jeg til slutt gå til en lege og be om sovemedisin. Da jeg kom tilbake på kvelden etter en hel dag med filming, kjørte det hele bare rundt. Jeg kan ikke slå av strømmen igjen."

Bare god sammen med andre 


Jacob Risgaard har slipt at han ikke klarer å tøyle sin villskap. Fordi Jacob Risgaard kan være nærmest manisk, er han avhengig av å være sammen med en eller flere partnere som kan oppveie den ubalansen.

«Jeg er bare god i en bedrift når jeg er sammen med noen. Jeg kommer ikke til å bli administrerende direktør. Bare tanken på MUS-samtaler gjør at det hele plager meg.»

«Jeg er flink til å flytte noe fremover, og jeg er veldig flink til å føle hva folk vil ha. Min største styrke er nok empati.»

Klovnen som forbilde


Jacob Risgaard har også en annen styrke: Han er ikke redd for å feile og bli til latter. Den frykten ble fordrevet tidlig i livet av tantens ektemann, tidligere landslagsspiller i fotball, Max Rasmussen, som har pusset til hjemmet med bilder av klovner.

"Og klovnen er virkelig et veldig bra bilde. En klovn er ikke redd for å skille seg ut midt i manesjen og gjøre narr av seg selv for å glede andre. Han er ikke redd for å eksperimentere og prøve å kaste noen baller i luften. Det kan være at de alle faller på gulvet og folk ler. Men på et tidspunkt bør han nok bli flink til å sjonglere. Det har jeg tatt med meg – å ikke ta meg selv så høytidelig og tørre å strekke meg langt for å glede andre. Klovnen er superhelten min.»

 

BARONS Jacob Risgaard 

 Jacob Risgaard i The Consultant


MAN IN THE SHIRT Æren tilhører mannen som faktisk er på arenaen, han hvis ansikt er grimet av støv og svette og blod" - sitat Theodore Roosevelt i Paris, 1910. I portrettserien "Man in the Shirt", møter BARONS forretningsfolk med det til felles, at de har satt seg selv i spill og på spill. Hvor finner de motet? Hva er det viktigste de har lært underveis? Og hva kan vi andre lære av dem?

Fakta


Jacob Risgaard har krefter til mer enn én.

Som markedsdirektør og storaksjonær i nettbutikken Coolshop jobber han iherdig med å utvikle og utvide den tresifrede millionvirksomheten, som opererer i syv land. Jacob Risgaard har også vært med å grunnlegge en rekke andre virksomheter; Blant annet, pakkedistribusjonsselskapet Coolrunner, robotselskapet Intelligent Marking og leketøysselskapet Kids Coolshop. Han er også ny «løve» i «Løvens hule» og har i den forbindelse valgt å satse på BARONS. Jacob Risgaard er født og oppvokst i Sæby ved Frederikshavn sammen med sin mor. Faren er italiensk, men kom først sent inn i Jacob Risgaards liv. Han har ingen utdannelse. Han begynte sitt voksne arbeidsliv som DJ på lokalradio. Deretter startet han som frilanser, og importerte DVD-filmer fra USA. I 2004 var han med på å grunnlegge Coolshop, som siden har vokst med rakettfart.

Til daglig bor han i en stor villa like ved stranden på Frederikshavn sammen med kjæresten og to barn.

BARONS Jacob Risgaard